Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

Παραχώρηση προτεραιότητας

Ποιος έχει προτεραιότητα σε μια πλατεία ή μέσα σε κίτρινο πλέγμα; Διαβάστε περιπτώσεις που ακόμα και έμπειροι οδηγοί διαφωνούν για το ποιος προηγείται κατά την κίνηση.



Ένα από τα μεγαλύτερα «βάσανα» για τους νέους οδηγούς είναι σε διασταυρώσεις και διάφορες ειδικές καταστάσεις ποιος έχει προτεραιότητα. Διότι δυστυχώς πολλοί υιοθετούν, στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τις προτεραιότητες στο δρόμο, τη φράση: «Όποιος πρόλαβε τον Κύριον είδε». Το πρόβλημα είναι ότι κάποιες φορές η λαϊκή ρήση επαληθεύεται και χιλιάδες άνθρωποι κάθε χρόνο κυριολεκτικά βλέπουν τον Κύριο… αφού πολλοί από εμάς, δεν γνωρίζουμε σημαντικούς κανόνες για την κίνηση στο δρόμο. Ας δούμε κάποιες περιπτώσεις στις οποίες συχνά παρατηρείται διαφωνία των οδηγών για το ποιος έχει την προτεραιότητα και ας μάθουμε τι ισχύει πραγματικά.
Προτεραιότητα σε πλατεία χωρίς σήμανση
Σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ, σε ισόπεδο κυκλικό κόμβο, χωρίς σήμανση, προτεραιότητα έχουν εκείνοι που μπαίνουν στον κόμβο. Αυτό σημαίνει πως όσοι είναι πάνω στην πλατεία, πρέπει να κοιτάξουν αν οι εισερχόμενοι έχουν την οκτάγωνη πινακίδα STOP ή όχι. Για αυτό εξάλλου τα σήματα έχουν διαφορετικά σχήματα. Στο εξωτερικό πάντως προτεραιότητα έχει όποιος κινείται εντός της πλατείας!
Κινήστε στη μεσαία λωρίδα και θέλετε να στρίψετε δεξιά σε φανάρι
Στην περίπτωση αυτή είστε υποχρεωμένοι να προειδοποιήσετε τους άλλους οδηγούς που ακολουθούν χρησιμοποιώντας τα φώτα αλλαγής κατεύθυνσης (φλας) του οχήματός σας. Αλλάξτε λωρίδα κυκλοφορίας με προσοχή, μπαίνοντας πίσω από το οχήματα που είναι δεξιά σας και στρίψτε εφόσον επιτρέπεται από τη σήμανση. Στην Ελλάδα όμως, αντί αυτού, επιταχύνουμε για να περάσουμε μπροστά από τους άλλους, στην ανάγκη «κλείνουμε» και κάποιον, ενώ αν μας κορνάρει τον βρίζουμε κιόλας για να μάθει να βρίσκεται εκεί. 
Πίσω από σχολικό σε στάση
Όταν βλέπουμε σταματημένο σχολικό μπροστά μας, οφείλουμε να επιβραδύνουμε ακόμα κι αν ο δρόμος έχει ακόμα και δύο λωρίδες, και αν απαιτείται να ακινητοποιήσουμε τελείως το όχημα. Συχνά όμως, αφού κορνάρουμε αρκετά, προσπερνάμε όπως-όπως χωρίς να σκεφτούμε αν μπροστά από το σχολικό θα ξεπροβάλλουν οι μαθητές, για να διασχίσουν το δρόμο απέναντι. Προτεραιότητα λοιπόν στο σχολικό λεωφορείο, όση ώρα κι αν αυτό μείνει σταθμευμένο μπροστά μας.
Περιοχή οδοστρώματος με πλέγμα κίτρινων γραμμών
Η διαγράμμιση της περιοχής αυτής (αν και δεν τη συναντάμε συχνά) υποδεικνύει πως μπορούμε να εισέλθουμε, με την προϋπόθεση ότι δε θα υποχρεωθούμε να μείνουμε μέσα σε αυτή λόγω της πυκνότητας της κυκλοφορίας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αφήσουμε την περιοχή να αδειάσει από τα προπορευόμενα αυτοκίνητα και εφόσον μας το επιτρέπει η σήμανση, να τη διασχίσουμε και εμείς από άκρη σε άκρη. Δυστυχώς όμως το κίτρινο αυτό πλέγμα δεν υπάρχει στις περισσότερες διασταυρώσεις. Οι περισσότεροι από εμάς μπλοκάρουμε συχνά τους κάθετους δρόμους, με την παιδική δικαιολογία ότι «…αφού δεν προχωρούν οι άλλοι… εγώ τι φταίω;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...