Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

Η αγάπη είναι ένα είδος αυτοκτονίας.


Του Κωνσταντίνου Μάνεση.

Αγαπήσαμε…
 
Πολλές φορές.


Άλλες φορές αγαπήσαμε από αγάπη… άλλες από μοναξιά.
Μερικές φορές μάλιστα αγαπήσαμε από συνήθεια…


Πολλές φορές δοθήκαμε εξ’ ολοκλήρου, τα δώσαμε όλα και ξεχάσαμε να ζήσουμε και για μας. Πάντα για τον άλλο, μόνο για τον άλλο…


Γιατί έτσι μας μάθανε, στην αγάπη να τα δίνουμε όλα.


Εκείνο που δε μάθαμε είναι να αγαπάμε πρώτα τον εαυτό μας.

  Δεν μπορείς να δοθείς αν δεν ξέρεις τι έχεις να δώσεις. Δεν μπορείς να προφέρεις λέξεις που κόβουν σαν λεπίδες αν δεν ξέρεις το νόημα των λέξεων. Δεν μπορείς να αγαπήσεις αν δεν αγαπάς πρώτα το πρόσωπο που βλέπεις το πρωί στον καθρέφτη σου.
Αγαπήσαμε. Τα δώσαμε όλα, αγάπη τρυφερότητα, στοργή. Και πολλές φορές όχι μόνο δεν τα πήραμε πίσω αλλά δώσαμε και τα ρέστα.. Ήταν εκείνες οι φορές που κενοί πια και άδειοι αποτραβηχτήκαμε από τους φίλους μας μόνο και μόνο για μην ακούσουμε το «στα λεγα εγώ». Ήταν εκείνες οι φορές που κλείσαμε τα φώτα του δωματίου μας για ώρες ή και για μέρες αναπνέοντας σε 50 τετραγωνικά εκατοστά, στην άκρη του κρεβατιού μας.

Το χειρότερο από όλα ήταν το ότι δεν βλέπαμε το τέλος. Η και αν το βλέπαμε κάπου πείθαμε τον εαυτό μας πως κάπου κάνουμε λάθος. Πήγαμε μόνοι μας σε μέρη αχαρτογράφητα, χωρίς να ξέρουμε τα κατατόπια. Χωρίς να έχουμε τα εφόδια για να πάμε. Χωρίς να ρωτήσουμε αυτούς που γύρισαν πληγωμένοι από κει. 

Μερικοί από αυτούς μάλιστα δε γύρισαν ποτέ από εκεί.  Άλλοι πάλι περιπλανήθηκαν για μέρες.

Μόνοι μας αυτοκαταστραφήκαμε πολλές φορές.. Ναι, η αγάπη μπορεί κάποιες φορές να σου δίνει φτερά. Μόνο όμως αν ξέρεις να την προφέρεις σωστά. Μόνο αν μπορείς να την ψηλαφίσεις μες στα σκοτάδια σαν να ήταν κάτι που από πάντα γνώριζες. Πρέπει να ξέρεις το άρωμα της πριν ακόμα την αναζητήσεις, Να ξέρεις τα αγαπημένα της ρούχα, τα αγαπημένα της στέκια. Μέσα στο πλήθος να την ξεχωρίζεις από την περπατησιά, να μην την ακολουθείς, να μπορείς να σταθείς δίπλα της όπως της αρμόζει.

Αλλιώς η αγάπη σου δίνει πόνο, σου δίνει δάκρυα και αναφιλητά στα χείλια.
 
Έτσι αν δεν θες να γίνει ακόμα ένα θύμα αυτοκαταστροφής, φρόντισε προτού ξεκινήσεις για την αγάπη να βεβαιωθείς πως έχεις όλα τα όπλα στην φαρέτρα σου και ότι κατέχεις καλά τις τεχνικές του πολέμου…


αναπνοές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...