Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

Νότια της Κρήτης υπάρχει η αιτία των δεινών της Ελλάδος ακόμη και μιας πιθανής σύρραξης με την Τουρκία


Τα  αίτια των δεινών της χώρας μας και της πιθανότητας ακόμη και διένεξης με την Τουρκία, η οποία νιώθει  πανίσχυρη θέλοντας να αλλάξει το status quo στο Αιγαίο , είναι τα τεράστια πραγματικά κοιτάσματα νοτίως της Κρήτης που είναι σχεδόν διπλάσια από το
αιγυπτιακό κοίτασμα Ζορ αναφέρει δημοσίευμα.

Χθες παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των ερευνών για την παρουσία κοιτασμάτων ( βάσει σεισμικών καταγραφών) σε 3 θαλάσσια οικόπεδα του Ιονίου Πελάγους, αναφέρει ο κυπριακός τύπος.
Τα 3 θαλάσσια οικόπεδα προκηρύχθηκαν πρόσφατα σε διαγωνισμό –μετά από αίτηση των Εταιριών Energean για το Ιόνιο & ExxonMobil, Total, HePe, για την υπεράκτια Κρήτη.


Η ΕΤΑΙΡΕΊΑ PGS ανέλυσε διεξοδικά τις προοπτικές των προκηρυχθέντων σε διαγωνισμό οικοπέδων, βάσει των σεισμικών καταγραφών που έχουν γίνει πρόσφατα στην περιοχή του Ιονίου Πελάγους και της Νότια της Κρήτης.

Οι προοπτικές κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες, αλλά η γεωλογία της περιοχής εμφανίζεται να είναι αρκετά περίπλοκη και οι εντοπισθέντες στόχοι κοιτασμάτων είναι αρκετά μικρότεροι από εκείνους που εντοπίστηκαν στα δύο οικόπεδα της Κρήτης. Τα θαλάσσια βάθη όμως νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης είναι πολύ μεγαλύτερα.
Να σημειώσουμε ότι στο οικόπεδο δυτικά της Κρήτης, το 36% του οικοπέδου βρίσκεται σε θαλάσσια βάθη 3.000 με 3.500 μέτρα. Στο οικόπεδο νοτιοδυτικά της Κρήτης, το 52% του οικοπέδου βρίσκεται σε θαλάσσια βάθη 2.500 με 3.000 μέτρα νερού.

Δεδομένου του εξαιρετικά υψηλού κόστους εξόρυξης σε τέτοια θαλάσσια βάθη, από τεχνικοοικονομικής άποψης, για να έχουμε εκμεταλλεύσιμο κοίτασμα στις περιοχές αυτές, θα πρέπει να είναι πολύ μεγάλο σε μέγεθος.

Επίσης, για να μπορέσουμε να έχουμε σοβαρούς επενδυτές σε τόσο μεγάλα θαλάσσια βάθη, όπου ο οικονομικός κίνδυνος είναι ιδιαίτερα υψηλός, θα πρέπει οι Συμβάσεις που θα υπογραφούν μεταξύ των αναδόχων εταιρειών και του αρμόδιου Υπουργείου Ενέργειας να προβλέπουν σημαντικά κίνητρα για τους αναδόχους. Ιδιαίτερα θα πρέπει να προβλεφθεί σταθερή φορολογία για όλα τα χρόνια της εκμετάλλευσης και βεβαίως χαμηλά μισθώματα για το κράτος.

 Όσον αφορά όμως το μέγεθος των στόχων κοιτασμάτων στα οικόπεδα της Κρήτης, αρκεί να αναφέρουμε ότι ξεπερνούν κάθε προσδοκία προοπτικών στόχων κοιτασμάτων «τύπου Ζορ» και αντίστοιχων αναμενόμενων πιθανών αποθεμάτων φυσικού αερίου .


Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι η έκταση του κοιτάσματος Ζορ είναι περί τα 100 km2, οι 8 στόχοι που έδειξε η Εταιρεία PGS σ’ αυτά τα οικόπεδα ξεπερνούν όλοι τα 100 km2, ένας, δε, από αυτούς έχει έκταση 650 km2. Εάν λάβουμε υπ’ όψιν ότι το Ζορ έχει αποθέματα 800 δισ. κυβικά μέτρα (m3), καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικές είναι οι προοπτικές που εμφανίζονται στην περιοχή. Όλοι οι στόχοι της Εικ.3 παρουσιάζουν σαφή συγγένεια με αυτούς της Κύπρου και βεβαίως με το κοίτασμα Ζορ.
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι η πιθανότητα ανακάλυψης κοιτάσματος στην Κύπρο είναι της τάξης του 25%, στην περίπτωση των χαρτογραφημένων 8 στόχων από την PGS στα οικόπεδα της Κρήτης θα πρέπει να περιμένουμε 2 τουλάχιστον γιγαντιαίες ανακαλύψεις από τους 8 στόχους, δηλ. κατ’ αναλογία και κατ΄ ελάχιστον ανακαλύψεις τουλάχιστον 2 τρις. m3 φυσικού αερίου (εφόσον η πληρότητα των στόχων φυσικού αερίου διαπιστωθεί ότι είναι παρόμοια με αυτή του κοιτάσματος Ζορ). Τα αποθέματα 2 τρις. m3 αντιπροσωπεύουν τις σημερινές ανάγκες της Ελλάδος για 500 χρόνια.

Στην ακραία περίπτωση που η έρευνα δείξει ότι όλοι οι στόχοι αποδειχθούν ότι έχουν φυσικό αέριο, τα μέγιστα δυνατά αναμενόμενα αποθέματα στα δύο οικόπεδα θα μπορούσαν να φθάσουν τα 18 τρισ.
Εάν λάβουμε υπ’ όψιν ότι η εταιρεία Spectrum θεωρεί ότι στα 56.000 km2 των οικοπέδων της νότιας υπεράκτιας Κύπρου μπορεί να υπάρχουν κατ’ ελάχιστον 3 τρισ. m3 (στα παραπάνω οικόπεδα της Κρήτης έκτασης 20.000 km2 είδαμε δυνατότητα ελάχιστης παρουσίας 2 τρις m3), καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικές θα μπορούσαν να αποδειχτούν στο μέλλον οι επερχόμενες ενεργειακές 
γεωπολιτικές συνέργειες & διασυνδέσεις υποδομών παραγωγής ορυκτού πλούτου φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου, αναφέρει ο Δρ Ηλίας Κονοφάγος (Μέλος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών).


Για αυτά τα κοιτάσματα θα έχουμε σύντομα και τα «μαντάτα» από τους Τούρκους οι οποίοι αναμένουν με « αναμμένες τις μηχανές»  για νέες προκλήσεις.

Οι Τούρκοι συνεχίζοντας την «οδό» της συνεχούς προκλητικότητας , του εκφοβισμού και των παράλογων απαιτήσεων , διεκδικούν ΑΟΖ από την Ελλάδα μεταξύ των περιοχών Κρήτης και Κύπρου, σύμφωνα με παλαιότερο  τουρκικό δημοσίευμα το οποίο διαθέτει και χάρτη  .
Τι αιτιάσεις αυτές τις έχουν ενδύσει  μάλιστα  με τον μανδύα των « δίκαιων» νομικών διεκδικήσεων απαιτώντας νομική λύση , χωρίς να μας πουν από ποιο ακριβώς δικαστήριο.

Όπως γίνεται αντιληπτό το Καστελόριζο « εξαφανίζεται» ως δια μαγείας από την περιοχή,  και απλά για την Τουρκία» δεν υπάρχει», διότι έτσι διευκολύνονται καλύτερα τα σχέδια τους.

Το προκλητικότατο δημοσίευμα ανέφερε  ότι η Ανατολική μεσόγειο Θάλασσα είναι μια «ημίκλειστη θάλασσα» με  υφαλοκρηπίδα και αποκλειστική οικονομική ζώνη, με πολλούς περιορισμούς, οι οποίοι κανονικά θα πρέπει να καθορίζονται από όλα τα παράκτια κράτη της περιοχής( συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας), βάση συμφωνίας και με βάση τις αρχές της ισότητας.


Η Τουρκία θα προσπαθήσει να κινηθεί σύμφωνα με τους αναγκαίους νομικούς , πολιτικούς και οι τεχνικούς κανονισμούς «ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΒΕΙ το νόμιμο μερίδιο του υποβρύχιου πλούτου» της περιοχής, καταλήγουν οι Τούρκοι. Δηλαδή ξεκινούν νομικό αγώνα για την διεκδίκηση ΑΟΖ έως κάτω από την Κρήτη και την Κύπρο, ενώ συγχρόνως προετοιμάζονται με όλα τα μέσα,  ΠΡΩΤΑ να το « επιβάλουν» σε όλες τις παράκτιες χώρες , συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδος.
Τυχαία δεν ήταν η χθεσινή αναφορά του pentapostagma.gr για την επικείμενη αγορά και δεύτερου αεροπλανοφόρου από  τους Βρετανούς σε συνδυασμό με την αναβάθμιση των υποβρυχίων κλάσεως PREVEZE , τον εξοπλισμό όλων των φρεγατών με  αντιπλοϊκούς πυραύλους   ATMACA , και πολλών άλλων .

Η  Τουρκία προετοιμάζεται για διεκδικήσεις επίσημα πλέον  σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα. Με την ισχυρή ναυτική παρουσία φρεγατών, υποβρυχίων, αεροπλανοφόρων θα προσπαθήσουν να επιβάλουν ΑΟΖ εντός ελληνικού θαλάσσιου χώρου μέσω μιας πολεμικής διένεξης στην οποία θέλουν να επιτύχουν «ταχεία νίκη» για να πετύχουν τον σκοπό τους.
Η Α.Μεσόγειο έχει καταστεί όμως η πιο « καυτή περιοχή» του πλανήτη αυτήν την δεδομένη στιγμή προσελκύοντας τις ΗΠΑ , την Ρωσία, ενώ έχει δημιουργηθεί ο αμυντικός άξονας Ελλάδος, Ισραήλ, Αιγύπτου, Κύπρου που αλλάζει τις ισορροπίες φέρνοντας τους Τούρκους προ τετελεσμένων γεγονότων.    

Οι νεο- οθωμανοί θα βρουν  πολλούς απέναντι τους σε πιθανή επίθεση στην Ελλάδα…όχι γιατί μας αγαπάνε αλλά διότι έχουν τεράστια συμφέροντα , τα οποία δεν πρόκειται να αφήσουν να τα μονοπωλήσει ο Ερντογάν .

 pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...